Logo

Het adres voor uw opleidingen!
Bel ons direct op 0597 675 675!

Red een leven

Wat is VCA?

Je bent het ongetwijfeld al eens tegengekomen: de vraag of je wel of niet VCA-gecertificeerd bent. Voor veel werknemers is dit een belangrijke voorwaarde waar je niet onderuit komt. Maar wist je eigenlijk waar het voor staat?

De definitie

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. De bedoeling is om veiligheid op het werk te bevorderen en het aantal ongevallen op het werk te doen afnemen. Laat je niet misleiden door de naam: VCA is veel meer dan een checklist. Met dit programma worden dienstverlenende bedrijven op veel verschillende manieren getoetst op het VGM-beheersysteem. Pas als ze aan alle eisen doen, krijgen ze een certificaat. Er zijn niet veel mensen die er tegenwoordig aan ontkomen, aangezien het aantal opdrachtgevers dat het VCA-certificaat verplicht stelt aan het stijgen is.

Voor wie is het verplicht?

Een VCA-certificaat is van belang voor bedrijven die werkzaam zijn in een omgeving waar meer kans is op gevaar (dus met verhoogd risico). Denk hierbij aan constructiewerkzaamheden en werkzaamheden op bouwterreinen, fabrieken en bij meerdere installaties. Voor de duidelijk staat hier de meest voorkomende branches waar een VCA-certificaat belangrijk is op een rijtje: werktuigbouwkunde, elektrotechniek en procesbesturing, bouwkunde, civiele techniek, isolatie, steigerbouw, industrieel reinigen, stralen, conserveren, schilderen, transport en inspectie.

Geschiedenis van VCA

VCA bestaat al een sinds 1994. Toch gaat de ontwikkeling van het certificatiesysteem verder terug. In 1989 werd deze opgestart door de Landelijke Werkgroep Contractor Veiligheid. Het was de bedoeling van de pioniers om iets op te zetten dat aannemersorganisaties goed zou toetsen op prestaties en werkzaamheden op het gebied van veiligheid. Inmiddels is de VCA niet meer weg te denken binnen de industrie.

Samenwerken voor veiligheid

Het VCA-systeem maakt deel uit van Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV), een onafhankelijke organisatie. Het VCA-schema wordt beheerd door het Centraal College van Deskundigen VCA. Hier werken ook de mensen die bijdragen aan de verdere ontwikkeling van VCA. De instellingen die betrokken zijn bij het certificeren, zijn door de Raad voor Accreditatie (RvA) geaccrediteerd.

Europese normen

Het certificatieschema (VCA-systeem) voldoet aan alle eisen die Europa als norm heeft vastgelegd. Hierdoor worden de certificaten op nationale schaal makkelijker te erkennen en toe te passen bij verschillende Europese landen.

Een vraag over VCA of een VCA cursus aanvragen? Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaand formulier.